Ulaganje u znanje jeste ulaganje u budućnost

Na održanoj svečanoj akademiji povodom Dana Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavnici kompanije Termoelektro d.o.o. Brčko su najboljem studentu završne godine studija Mašinskog fakulteta, Ratku Joksimoviću, uručili poklon (laptop).

Razgovarali smo sa Milijanom Mirkovićem, izvršnim direktorom za finansijske, pravne i opšte poslove firme “Termoelektro” Brčko.

– Gospodine Mirkoviću, možete li za početak da nam kažete nešto više o kompaniji koju predstavljate?

Preduzeće “Termoelektro” d.o.o. Brčko osnovano je 23.07.1997. godine, proistekavši iz (H.P.) Holding preduzeća “Termoelektro” Beograd, koje je od 1948. godine projektovalo, gradilo, rekonstruisalo i održavalo energetska i industrijska postrojenja u bivšoj Jugoslaviji i širom svijeta.

“Termoelektro” Brčko već 18 godina uspješno se bavi remontima, rekonstrukcijama, revitalizacijama i održavanjem termoenergetskih postrojenja kao i izradom i montažom nestandardne opreme i konstrukcija. Strateški smo partner većini naših kupaca. Sa punim pravom možemo reći da smo lider na polju mašinske montaže u BiH.

Termoelektro pruža kompletnu uslugu od inženjeringa i izrade projekata do organizacije na samom gradilištu. Preduzeće se uspješno razvija i modernizuje velikim ulaganjima u stručno usavršavanje kadrova, infrastrukturu, vozni park, opremu, alate i mašine.

Od nastanka do danas nastavljamo kontinuiranu politiku unapređenja kvaliteta svojih usluga, što potvrđuje i Sertifikat RWTUV o primjenjenom sistemu kvaliteta u skladu sa standardom ISO 9001:2008. Pored toga, preduzeće ima sve potrebne licence i sertifikate neophodne za obavljanje djelatnosti.

– Kada ste uspostavili saradnju sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i šta tačno ta saradnja podrazumijeva?

Ideja za uspostavljanje saradnje između Termolektro d.o.o. Brčko i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu kao i Univerziteta u Banja Luci postoji već nekoliko godina unazad.

Početkom prošlog mjeseca smo napravili prve korake-kontakte po pitanju konkretizacije saradnje sa Mašinskim fakultetom iz Istočnog Sarajeva.

Još nisu definisane sve zajedničke tačke saradnje, ali za početak ćemo da damo stručnu podršku oko svih postupaka zavarivanja, te da prenesemo iskustva iz naše prakse. Pored toga, želja je da se pokuša organizovati praksa za jedan broj studenata Mašinskog fakulteta pod pokroviteljstvom Termoelektro d.o.o. Brčko. Zanimljiva je i saradnja sa stručnim kadrom Fakulteta kako bismo pokušali primijeniti nova znanja i vještine, te optimizovati naš rad. Zatim zajednički rad na projektima, istraživanjima itd. U svakom slučaju, razmotrićemo sve moguće aspekte saradnje na obostrano zadovoljstvo i korist.

– Danas smo bili svjedoci jednog prelijepog gesta vaše kompanije. Otkud ideja za ovakav potez i da li je to praksa koja će nastaviti i u budućnosti?

Da. Ponosni smo što smo bili dio jednog ovakvog bitnog događaja i manifestacije. Ideja vodilja je da se promovišu rad, znanje, upornost, odnosno prave vrijednosti. Vjerovatno nikad nije bilo važnije da se promovišu pozitivne priče. Iskreno se nadamo da će ovo prerasti u tradiciju.

– Koliko je, po vama, bitna povezanost univerziteta i privrede?

Veoma bitna, odnosno suštinska. Ukoliko želimo napredak cijelog društva ta povezanost mora biti mnogo kvalitenija i jača, te da ima kontinuitet. Naša privreda mora da se modernizuje, zatim da napreduje na polju inovacija, konkurencije i obrazovanja. To se ne može postići bez saradnje, prije svih, privrede sa stručnim i naučnim ustanovama-institucijama.

– Za kraj: Šta biste poručili budućim inženjerima?

Želim da im poručim da se stalno usavršavaju, da budu uporni, da uvijek daju svoj maksimum čime god se bavili, zatim da ulažu u svoje znanje jer je to ulaganje u budućnost.