Prekvalifikacijom do novih radnih mjesta

Brčanska firma “Termoelektro” u naredna tri mjeseca mogla bi da zaposli više od 50 radnika prekvalifikacijom i obukom kadrova uz pomoć Vlade distrikta, istaknuto je na sastanku gradonačelnika Brčkog Ante Domića i predstavnika ovog preduzeća.

Domić je razgovarao sa predstavnicima ove firme o stanju u privredi, inicijativi za otvaranje edukativnog centra za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kadrova, te mogućnostima za donošenje zakona o obrazovanju odraslih u distriktu.

“Firma `Termoelektro` ima viziju kako napredovati i pomoći lokalnoj zajednici kroz jasne projekte s ciljem zapošljavanja mladih ljudi. NJihovi konkretni prijedlozi o prekvalifikaciji su ostvarivi, ali moramo učiniti administraciju djelotvornijom”, rekao je Domić novinarima nakon sastanka.

On je istakao da je i ranije bilo inicijativa za otvaranje edukativnog centra, ali da se od njih administracija oglušila.

“Nastojaćemo da pretočimo ove ideje u djelo kroz propisane procedure kako bismo zaposlili što više ljudi, a ukoliko prostor kojim raspolaže distrikt Brčko bude odgovarao za ove namjene stavićemo ga na raspolaganje privrednicima”, istakao je Domić.

Direktor “Termoelektra” Ilija Stjepanović ukazao je na potrebu da sistem obrazovanja u Brčkom više ulaže u zanate i dodao da bi ova firma stipendirala desetak srednjoškolaca koji žele da se bave zanatskim poslovima.

“U školi za obuku u Ugljeviku godišnje osposobimo oko 15 novih radnika zavarivača. Da bismo ovu školu premjestili u Brčko potreban nam je prostor za radionice. Glavna zanimanja za koja vršimo obuku su zavarivači, mašin-bravari, cjevari i monteri”, rekao je Stjepanović