Naredna godina će za Termoelektro biti rekordna

Ove godine je u svim zemljama u kojima poslujemo, ne samo u BiH, smanjen obim aktivnosti, a već od sljedeće godine, prema određenim najavama, očekuju se veliki projekti u Tuzli, Stanarima i Ugljeviku i ako do toga dođe, 2014. bi mogla biti rekordna godina za našu kompaniju, izjavio je rukovodilac finansijsko-računovodstvenog sektora u Termoelektro d.o.o. Brčko Milijan Mirković.

Prema njegovim riječima, ove godine se aktivnosti kompanije većinom odnose na tekuća održavanja. “Dio marta posvetili smo tekućem održavanju u termoelektranama i rafinarijama, a u aprilu smo uspješno okončali remont Termoelektrane (TE) Ugljevik. Trenutno je u završnoj fazi veliki posao u TE Tuzla, koji se odnosi na demontažu starog i montažu novog ekonomajzera, a koji bi trebao biti gotov do 15. jula. To je posao vrijedan oko milion KM. U narednom periodu, odnosno polovinom ovog mjeseca očekujemo početak radova u Sisecam Sodi u Lukavcu, na jesen kreće remont u TE Gacko, a planiramo i određene aktivnosti u rafinerijama Modriča i Brod”, precizirao je Mirković.

Naglasio je da je Termoelektro, osim u BiH, prisutan u Crnoj Gori, Makedoniji, a manjim dijelom i u Srbiji. “Naš dugoročni plan je prisustvo na zapadnoevropskom tržištu, u Njemačkoj, Austriji, Holandiji i Finskoj. Međutim, ukoliko se dese velike investicije o kojima sam govorio, mislim da ćemo imati sasvim dovoljno posla i na bh. tržištu”, naveo je Mirković.

Istakao je da Termoelektro trenutno ima 150 radnika u stalnom radnom odnosu, a broj zaposlenih varira u zavisnosti od obima posla. “Zbog prirode posla kojim se bavimo, imamo sezonske fluktuacije zaposlenih. U periodu od aprila do septembra imamo i više od 200 zaposlenih, nakon čega se taj broj smanji na oko 150”, pojasnio je Mirković.

Termoelektro Brčko bavi se remontima, rekonstrukcijama, revitalizacijama i održavanjem termoenergetskih postrojenja, kao i izradom i montažom nestandardne opreme i konstrukcija.

Pruža kompletnu uslugu od inženjeringa i izrade projekata do organizacije na samom gradilištu. Preduzeće se uspješno razvija i modernizuje velikim ulaganjima u infrastrukturu, vozni park, alate i mašine, kao i stručno usavršavanje kadrova.