25. ceremonija dodjele nagrada za Najmenadžer i Najkompanija u 2011. godini

U Banjaluci je održana 25. ceremonija uručenja bosanskohercegovačke menadžerske nagrade – Najmenadžer i Najkompanija u 2011. godini, u organizaciji Nezavisne agencije iz Zenice, časopisa “Euromanager” i Evropskog udruženja menadžera .

Priznanja su dodijeljena za 26 menadžera malog, srednjeg i velikog biznisa u Bosni i Hercegovini (BiH).

Priznanje “Šampion biznisa 2011. godine” sa prostora BiH dobili su: Mladen Andrić, direktor kompanije Perutnina ptuj BH d.o.o. iz Breze, Amira Sipović, generalna direktorica kompanije Standard d.d. Sarajevo, Džemal Memagić, vlasnik i direktor kompanije Alma Ras iz Olova, Marinko Umićević, direktor Tvornice obuće BEMA iz Banjaluke, Safudin Čengić, generalni direktor Centrotrans- eurolinesa  iz Sarajeva i Dragan Baškard, generalni direktor Konzuma za BiH.

Dobitnike priznanja u velikom biznisu predvode tri dobitnika kristalnih pozlaćenih statua Hazema Halidović, direktorica kompanije Suman  d.o.o. iz Gračanice, Džemo Mustafić, direktor kompanije Elcom d.o.o. Tuzla i Dževad Muslimović, predsjednik Uprave ŠPD Unsko-Sanske Šume – Bosanska Krupa.

Pored njih, u kategoriji velikog biznisa, priznanja “Najmenadžer i Najkompanija” su dobili i Miroslav Turnšek, direktor kompanije Mira  a.d. iz Prijedora, Valentin Iilevski generalni direktor Messer-a za BiH, Mirsad Jašarspahić, generalni direktor  ZD Rudnik mrkog uglja Kakanj i Luka Miloš, direktor kompanije Dalekovod TKS Doboj.

Kako je naglašeno, druga karakteristika ovogodišnjeg izbora najuspješnijih menadžera i kompanija BiH je jačanje i rast broja kompanija iz malog i srednjeg biznisa, koje i u razvijenim svjetskim ekonomijama ‘igraju’ važno mjesto.

Tako je 13 kompanija, iz različitih privrednih grana malog i srednjeg biznisa dobilo najviše menadžerske nagrade i priznanja, i to šest iz malog i sedam iz srednjeg biznisa.

Najbolji u srednjem biznisu su Suzana Topić, direktorica kompanije Sano iz Laktaša, Džemal Aslani, predsjednik Uprave kompanije Aspek d.o.o. Sarajevo i Ilija Stjepanović, direktor kompanije Termoelektro d.o.o. iz Brčko Distrikta, a u malom biznisu priznanja su dobili Nuraga Omerašević, vlasnik i direktor kompanije Euroimpex- AN iz Zavidovića.

Ostali dobitnici u kategorijama malog i srednjeg biznisa su: Mirza Sabljica, direktor kompanije Tehnoxgroup BH d.o.o. Sarajevo, Sinan Merzić, direktor kompanije Hepok d.d. iz Mostara, Branko Koroman, direktor Olimpijskog centra Jahorina a.d. Pale, Dino Čavkić, direktor kompanije Č.J. d.o.o. iz Bihaća, te Munir Spahić, direktor sarajevskog predstavništva češke kompanije Pro.med.cs, Vinko Marić, vlasnik i direktor kompanije Marić-Žepče” d.o.o. iz Žepča, Snežana Mrđa-Badža, direktorica kompanije Urbis centar d.o.o. Banjaluka, Omer Spahić, vlasnik i direktor Kamenoloma Drijenča d.o.o. iz Gračanice i Mersed Mehić, kompanija Rattan Sedia d.o.o. iz Brčkog.

Istovremeno, posebna priznanja za ljude koji nisu direktno u biznisu, ali značajno doprinose njegovom razvoju – uručene se  ambasadoru Češke Republike u BiH Tomašu Sunjogu, predsjedniku Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH Ivici Osimu, guverneru Centralne banke BiH dr Kemalu Kozariću, te prof. dr Rasimu Daciću, rektoru Univerziteta u Travniku, kao i prof. dr  Nikici Gabriću, osnivaču i ravnatelju Klinike “Svjetlost”.

Za oblast osiguranja priznanje je dobilo Euroherc osiguranje i direktor Dinko Musulin, a za Najbanku je proglašena NLB Tuzlanska banka i njen direktor Almir Šahinpašić.

Najmenadžerom desetljeća u bankarskom sektoru proglašen je Milan Radović, generalni direktor Nova banka a.d. Banjaluka.
Priznanje za podsticaj razvoju bosanskohercegovačke privrede uručeno je Austrijanki – Angeli Auer, koja je najzaslužnija što se kompletna godišnja proizvodnja kompanije Mreža Network iz Dervente proda na zapadnoevropskom tržištu.

Podvig godine – privredna investicija godine je priznanje koje je uručeno kompaniji International d.o.o., odnosno Lageru iz Posušja, koji je privatizovao ovu fabriku i pokrenuo proizvodnju prikolica.

Nagrade je primilo još i pet najnačelnika, i to Fuad Šišić, načelnik Općine Tešanj, Milovan Topolović, načelnik Opštine Laktaši, Nevenko Barbarić, načelnik Opštine Ljubuški, Armin Halitović, načelnik Opštine Bosanska Krupa i Nusret Helić, načelnik Općina Gračanica.
Predsjednik žirija Tomislav Antunović, vlasnik kompanije Antunović, rekao je da je osnovna karakteristika ovogodišnje dodjele “Oskara za najmenadžere” činjenica da je najveći broj priznanja uručeno menadžerima iz proizvodnih oblasti.

Tako je, od ukupno 26 dodijeljenih priznanja, čak 20 uručeno za menadžere i kompanije koje su u proizvodnim djelatnostima, a po dvije iz trgovine, turizma i usluga.